AcasăMexicRazvanPascu.ro "Ultimele zile din Mexic saptamana trecuta le-am petrecut in Mexico City"

RazvanPascu.ro „Ultimele zile din Mexic saptamana trecuta le-am petrecut in Mexico City”

-

Mexico City, un oras de-a dreptul urias, unii spun ca ar avea 24 de milioane de locuitori (mai multi decat in toata Romania)

Ce am gasit aici? Multa culoare, voie buna, o atmosfera “vie” si cateva zone centrale superbe. Cladiri coloniale frumos restaurate si spirit latino peste tot pe strazi. Multi tineri, un trafic infernal, o aglomeratie continua. Un oras combinatie intre Rio de Janeiro si Buenos Aires, ce a inspirat nenumarati artisti de-a lungul secolelor.
Totodata, Mexico City este nucleul politic, economic și cultural al Mexicului, istoria sa bogata putand fi observata de-a lungul stradutelor colorate, cartierelor diferite si distincte si a monumentelor impunatoare. Un astfel de monument cheie al orasului este si Catedrala Metropolitana situata in Plaza de la Constitución.

Pe modelul oraselelor din programul Pueblos Magicos, despre care va povesteam in postarile trecute, si in Mexico City s-a demarat un proiect in care sunt trecute pe lista „magica”, anumite cartiere din oras, cartiere ce au ceva aparte, pentru atragerea turistilor.
Ca un fun fact, in Mexico City, desi este zona seismica si situata la peste 2000 metri altitudine, infrastructura este foarte bine pusa la punct, sunt zgarie-nori, dar si poduri si autostrazi suspendate, iar marile orase din Mexic, in general, sunt legate de autostrazi cu 2-3-4 benzi pe sens.

Ce mi s-a parut interesant si ce ii fascineaza si pe turistii mei mereu, este faptul ca pe locul unde acum este orasul Mexico City se afla in trecut un lac. Dupa sosirea spaniolilor in Mexic lacul a fost asanat incet-incet, dupa ce initial a fost construit un sistem de insule, poduri si canale de catre azteci. Acum lacul nu mai exista, sunt case, pamanturi si circa 24 de milioane de locuitori, dupa ce populatia orasului prin anii 1940 era de doar un milion de locuitori.
Xochimilco este un orasel lipit de Mexico City in care mai poti vedea vechiul sistem de canale si gradinile de apa ingineresti. Numele lui inseamna „locul cu flori” si este unul dintre cele mai colorate locuri din Mexico City, unde vei gasi vaporase decorate cu flori, unde in special tinerii vin sa isi petreaca serile cantand si dansand si unde mariachi se urca in barcile turistilor ca sa ii (in)cante.

In excursiile pe care le organizez, nu sunt neaparat un fan al muzeelor, prefer mai mult viata de zi cu zi a localnicilor. Consider ca in muzee se poate merge si pe cont propriu, insa, in Mexico City am fost cu grupul la Muzeul de Antropologie si a fost o lectie de istorie foarte interesanta. Am aflat despre azteci si mayasi, despre perioada pre-hispanica din Mexic si America Latina, despre colonialismul spaniol, dar si despre lupta mexicanilor pentru independenta. Calendarul aztec este piesa cea mai importanta a muzeului, iar alte piese importante sunt piatra soarelui de 24 de tone, statuia Zeitei Pamantului sau masca de jad a zeului Zapotec.

Si pentru ca tot a venit vorba despre civilizatii, una dintre cele mai timpurii si fascinante civilizatii ale locului a fost cea a mayasilor, care au trait in peninsula Yucatan, dar si in zona centrala si muntoasa. Mayasii aveau un sistem valoric de numere si foloseau diverse calendare, inclusiv calendarul solar de 365 de zile, si calendarul ritualului de 260 de zile. Cele 2 calendare au fost reunite pentru a produce ciclul de 52 de ani in care fiecare zi avea o explicatie profetica. Fiecare zi era dominata de cativa zei ale caror personalitati influentau acea zi (cam cum este cu Horoscopul nostru). Fascinati de matematica, vechii mayasi operau continuu cu numere, aveau un sistem de calcul zecimal si au inventat conceptul de Zero.

#CalatoriiDeGrupByEturiaSiRazvanPascu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Must Read

🇲🇽 Embajada de México en Rumanía: Entrevista de la Agregada Cultural...

Compartimos con ustedes la entrevista de la Agregada Cultural de la Embajada para Radio Rumanía Internacional sobre su experiencia en Bucarest y las actividades...

Descoperă mai multe la Mexico ⓜ mapamond domains

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura